Open Dag
Gymnasium is een opleiding voor leerlingen die echt wat meer kunnen. Leerlingen die hier voor kiezen zitten niet alleen op het vwo (Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs), maar volgen ook de vakken Latijn en - vanaf de tweede klas - Grieks.

Het gymnasium op het Varendonck College is tweetalig. In de onderbouw betekent dit dat minimaal 16 van de 32 wekelijkse lessen in het Engels worden gegeven. Dat is wennen, maar is zo tegen de herfstvakantie, niet meer dan normaal. Het doel is om uiteindelijk in het Engels te communiceren, wat ambitieus en zeker haalbaar is.

Wij laten al onze eersteklassers in vwo/havo een toets van het 'Centrum voor Begaafdheidsonderzoek' van de Radboud Universiteit maken. Uit die test blijkt dat nogal wat gymnasium leerlingen zelfs meer kunnen dan 'gewoon' het gymnasium. Deze leerlingen bieden wij onze TOM-training aan. TOM staat voor Traject Op Maat; leerlingen gaan, na een gezamenlijke inleiding, aan de slag met zaken die hen interesseren, maar dan wel op een niveau wat bij hen past. Ieder jaar, bij de presentaties, staan wij versteld van wat zij hebben geleerd.

Net als onze vwo/havo en atheneum klas krijgen de gymnasium eerstejaars twee perioden het vak Onderzoeken & Ontwerpen. Met dit vak wordt het Technasium belichaamd. Na de twee projecten weten zowel de leerlingen, als de Technasium docenten of deze stroom iets voor hen is. Gymnasiasten kunnen er dan voor kiezen om over te stappen naar het Technasium, f dat ze beide opleidingen willen combineren. Het laatste staan we alleen sterk gemotiveerde en goed presterende leerlingen toe. Leerlingen krijgen hiermee wel de gelegenheid om twee unieke opleidingen te combineren. Het Varendonck College is n van de weinige scholen in Nederland waar dit kan.