9 december 2020
Masterclass Science; thema biologieWe leren experimenten, we leren waarnemen en leren begrijpen hoe de natuur in elkaar zit.
Masterclass Duits
Ieder kind hier in Nederland kent de goede Sint en verheugt zich al wekenlang op 5 december, want dan is het pakjesavond. MAAR hoe zit dat dan in andere landen, zoals b.v. in ons grootste buurland? Kennen ze Sinterklaas ook in Duitsland? En zo niet, is er dan ook geen pakjesavond? Of hebben ze hele andere tradities? Misschien ben je nu wel een beetje benieuwd na wat er in de maand december in Duitsland te doen is. Dat gaan we samen uitzoeken tijdens deze masterclass. Je leert natuurlijk ook een paar Duitse woorden en als je naar huis gaat kun je je in het Duits voorstellen.
Masterclass Portrettekenen
Hoe teken je jezelf naar de waarneming? En welke materialen kun je hier het beste bij gebruiken?
We gaan in deze masterclass lekker praktisch aan de slag met thema zelfportret. We oefenen niet alleen met tekenen naar de waarneming maar gaan ook experimenteren met verschillende materialen. Uiteindelijk gaan we een zelfportret maken naar aanleiding van voorbeelden uit de kunstgeschiedenis
Masterclass Klassieke talen
Ave (gegroet)! Ben jij ook gek op de verhalen en cultuur van de Grieken en de Romeinen? Heb jij elke Asterix en Obelix verslonden? Wil jij een kijkje nemen in de wereld van de goden en de filosofen maar ook genieten van de prachtige heldenverhalen van de Trojaanse oorlog? En wil je deze verhalen het liefst in de oorspronkelijke talen, het Grieks en Latijn, leren lezen? Dan is het Gymnasium een goede keuze voor jou! Want op het Gymnasium krijg je Klassieke talen. Tijdens de Masterclass Klassieken krijg je een korte kennismaking met de vakken Grieks en Latijn. Je zult zien dat wij veel van de Romeinen en Grieken overgenomen hebben, niet alleen in onze cultuur maar ook in onze talen.
Wil jij ook meer weten over de oude Grieken en Romeinen en ervaren hoe verslavend de Klassieke Talen zijn? Meld je dan nu aan voor de Masterclass Klassieken!
Masterclass Fröbelen
Heb je je weleens afgevraagd hoe je de omtrek van de aarde kunt berekenen? Of de inhoud van een bal? Hoe een sudoku-puzzel werkt? Of hoe je een geheimcode kunt maken die niet te kraken is? Hoe je met papier een kubus kunt maken zonder lijm? En is 13 nou een gelukkig getal of niet? Het antwoord op deze en nog veel meer van dit soort vragen krijg je niet zomaar bij de Fröbelaars. Wat gaan we wel doen? We gaan nadenken over allerlei wiskundige problemen en misschien kunnen we dan toch een paar van de bovenstaande vragen beantwoorden aan het eind van de Masterclass.
27 januari 2021
Science; thema natuurkundeWe leren experimenten, we leren waarnemen en leren begrijpen hoe de natuur in elkaar zit.
Masterclass Muziek maak je zo!
Bespeel jij een instrument of heb jij nog helemaal geen muzikale ervaring? Het maakt niet uit! Tijdens deze Masterclass ga je ervaren hoe het is om in een bandje te spelen. Je gaat in een klein groepje aan de slag in de studio's en probeert een popnummer te spelen. We sluiten de middag met z'n allen af rond te piano waar we wat liedjes ten gehore brengen. Komt dat zien!
Masterclass Frans
Bonjour! Ben jij wel eens in Frankrijk op vakantie geweest? Dan heb je misschien bij de bakker wel eens een 'baguette' besteld of een 'crêpe' gegeten… Of misschien heb je met handen en voeten geprobeerd je verstaanbaar te maken… Als je dat zag als een uitdaging dan is de Masterclass Frans beslist wat voor jou! Tijdens deze Masterclass maak je kennis met de Franse taal en leer je door veel te spreken, luisteren en gebaren te maken. Wat leer je zoal tijdens deze Masterclass?
Masterclass Technasium 'Meesterproeven'
Proeven aan een meesterproef. Leerlingen van H5 en V6 werken bij Technasium hun hele examenjaar aan één O&O-opdracht. Dat noemen we de meesterproef (MP). Een MP-groep gaat zelf op zoek naar een opdrachtgever. Het bedrijf en de MP-groep bepalen samen welke opdracht zij dat jaar uit gaan werken. Enkele voorbeelden: het ontwerpen van een buitenfitnesscentrum, het maken van een app voor jongeren met reuma of het onderzoeken hoe bezoekers van een nieuw attractiepark zelf een luchtballon op en neer kunnen laten gaan. In deze masterclass neemt een MP-groep de leerlingen van groep 8 mee in hun meesterproef.
Masterclass Tweetalig aardrijkskunde
'Ik en de wereld; dichtbij en ver weg'. We gaan aan de gang met het onderwerp water; teveel, te weinig en waarvandaan? Deze masterclass wordt in het Engels gegeven, als kennismaking met het tweetalig onderwijs.
10 februari 2021
Masterclass Science; thema scheikundeWe leren experimenten, we leren waarnemen en leren begrijpen hoe de natuur in elkaar zit.
Masterclass Filosofie
Wat is er aan de hand met de volgende redenering? Wat is het verschil tussen waarheid en geldigheid?
• De minister past in zijn jas.
• De jas van de minister past in zijn tas.
• Dus de minister past in zijn tas.
'Oef', zul je zeggen. Waarom sla je wel een mug dood en niet je konijn? Kun je stoppen met denken? Kan een robot echt bang zijn? Mag een arme vrouw een brood stelen voor haar kinderen? En wees niet bang we laten je niet verzuipen en althans niet meteen de eerste les.
Masterclass Racketspelen
We gaan eerst oefenen met badminton en tafeltennis om vervolgens kamelenrace te gaan doen.
Masterclass Spaans
Ga je graag op vakantie in Spanje? Zing je graag mee met leuke Spaanse liedjes? Kom dan een kijkje nemen in de Masterclass Spaans.
Masterclass Tweetalig geschiedenis
Aanmelden voor de masterclasses vwo kan uitsluitend via deze link.
U ontvangt via het door u opgegeven e-mailadres bericht over de plaatsing voor de Masterclasses.
Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, dan kunt u een berichtje sturen naar e.goossens@varendonck.nl.